czwartek, 8 grudnia 2016

Cygańskie podudzia



W tym daniu zauroczyło mnie to, że gdy udka się skończą, to sam sos, który pozostał, znakomicie pasuje do ryżu, a w smaku przypomina słynny Uncle Ben's. To połączenie smaku kwaśnego, ostrego i lekko słodkiego, dzięki śliwkom i morelom. U mnie w domu podudzia w tej postaci zyskały duże poparcie. Składniki nie są wyszukane, ani trudno dostępne, chociaż powstały smak wskazuje inaczej :)

Składniki:
-5 podudzi obranych ze skóry
-5 suszonych moreli
-5 suszonych śliwek
-1 duża cebula
-pół szklanki wody
-1/3 szklanki pikantnego ketchupu (z dużą zawartością pomidorów w składzie)
-1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
-1/3 szklanki powideł śliwkowych
-1,5 łyżeczki cukru
-sól i pieprz do smaku
-papryka ostra i słodka w proszku
-masło do smażenia (najlepsza osełka 82% tłuszczu)

Ściągnięte ze skóry podudzia obsypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i wkładamy do lodówki na kilka godzin (minimum 1!). Po tym czasie obsmażamy je na maśle z każdej strony i układamy w naczyniu żaroodpornym.





Na pozostałym z podudzi maśle szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy pokrojone w kawałki śliwki i morele, a następnie ketchup, koncentrat, wodę i powidła. Całość zagotowujemy, na koniec doprawiamy do smaku. Powstałym sosem zalewamy podudzia i pieczemy je w piekarniku jeszcze przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Danie podajemy z ryżem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz