Składniki:
Ciasto:
-3 szklanki mąki
-1 margaryna
-1 opak. cukru waniliowego
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 żółtka
-pół szklanki cukru pudru
Pianka:
-4 białka
-3/4 szklanki cukru
-1 kisiel (najlepiej koloru czerwonego- wiśniowy, truskawkowy, malinowy itp)
Dodatkowo:
-1 kg jabłek
-cynamon do posypania
-cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną z nich (mniejszą) schłodzić w zamrażarce, drugą rozwałkować i ułożyć na blaszce.
Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić na mniejsze części i wyłożyć na ciasto. Posypać cynamonem.
Białka na pianę ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru, ciągle ubijając. Na koniec wsypać kisiel i ubijać do wymieszania się wszystkich składników. Gotową pianę wyłożyć na jabłka.
Ciasto z zamrażarki wyciągnąć. Zetrzeć na tarce lub palcami "porwać" i pokryć powstałą kruszonką pianę.
Piec w 175 stopniach około godziny (na złoty kolor).
Po wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz