- Składniki:
- -1 tuszka królika (bez podrobów)
- -200 gram słoniny
- -8 cebul szalotek
- -125 ml octu spirytusowego 10%
- -500 ml czerwonego wina wytrawnego
- -1 duża cebula czosnkowa
- - ok 15 sztuk owoców jałowca
- -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- -2 liście laurowe
- -sól i pieprz
Do garnka wlać ocet, 2 szklanki wody, posiekaną cebulę czosnkową, 10 sztuk owoców jałowca i liść laurowy. Całość wymieszać, zagotować i wystudzić. Królika ułożyć w naczyniu, zalać marynatą i przykrytego wstawić do lodówki co najmniej na 24 godziny, obracając go kilka razy w ciągu marynowania. Po tym czasie mięso pokroić na mniejsze części, natrzeć solą i pieprzem. Słoninę pokroić na plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć połową słoniny, następnie ułożyć królika. Mięso posypać szalotkami posiekanymi w kostkę, 5 sztukami zmiażdżonych owoców jałowca i papryką w proszku. Przykryć drugą połową słoniny w plastrach i zalać całość czerwonym winem.
Piec 2 godziny w temperaturze 180 stopni (funkcja góra- dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz