wtorek, 20 grudnia 2016

Zając robi królika...


  • Składniki:
  • -1 tuszka królika (bez podrobów)
  • -200 gram słoniny
  • -8 cebul szalotek
  • -125 ml octu spirytusowego 10%
  • -500 ml czerwonego wina wytrawnego
  • -1 duża cebula czosnkowa
  • - ok 15 sztuk owoców jałowca
  • -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • -2 liście laurowe
  • -sól i pieprz















Do garnka wlać ocet, 2 szklanki wody, posiekaną cebulę czosnkową, 10 sztuk owoców jałowca i liść laurowy. Całość wymieszać, zagotować i wystudzić. Królika ułożyć w naczyniu, zalać marynatą i przykrytego wstawić do lodówki co najmniej na 24 godziny, obracając go kilka razy w ciągu marynowania. Po tym czasie mięso pokroić na mniejsze części, natrzeć solą i pieprzem. Słoninę pokroić na plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć połową słoniny, następnie ułożyć królika. Mięso posypać szalotkami posiekanymi w kostkę, 5 sztukami zmiażdżonych owoców jałowca i papryką w proszku. Przykryć drugą połową słoniny w plastrach i zalać całość czerwonym winem.
Piec 2 godziny w temperaturze 180 stopni (funkcja góra- dół).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz