niedziela, 25 grudnia 2016

Rolada szpinakowa z łososiem




Dużo osób zna to doskonałe połączenie. Ja bardzo lubię ten smak, ale zanim sama zrobiłam swoją pierwszą roladę, to upłynęło w rzekach wieeeeele wody :) W tej chwili mogę śmiało powiedzieć, że to jedna z prostszych przystawek. Oto przepis:

Składniki:
-450 gram mrożonego rozdrobnionego szpinaku
-2 ząbki czosnku
-4 jajka
-sól i pieprz do smaku
-200 gram wędzonego łososia w plastrach
-300 gram serka kanapkowego- u mnie połączenie ziołowego z chrzanowym.

Szpinak poddusić na patelni z dwoma ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, do czasu, aż jego soki odparują. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po jego wystudzeniu za pomocą szpatułki wmieszać do niego żółtka. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywno i dodać do masy szpinakowej, wymieszać całość na jednolitą konsystencję.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią równomiernie masę szpinakową. Piec 15 min na programie góra- dół. Upieczone ciasto przewrócić na drugą stronę i zostawić do ostygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie posmarować je serkiem, a na nim ułożyć na całej powierzchni łososia.
Tak przygotowanego placka zwinąć na roladę i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz