niedziela, 27 listopada 2016

Krewetki koktajlowe smażone na maśle z czosnkiem, chili i pietruszką podane w formie lekkiej sałatki


Składniki (na dwie duże porcje):

*Na krewetki:
-200 gram krewetek koktajlowych
-2 łyżki masła osełka 82%
-pół natki pietruszki
-3 ząbki czosnku
-pół łyżeczki papryki chili w proszku
-sól do smaku

*Na sos koktajlowy:
-4 łyżki majonezu
-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-3 łyżki pikantnego ketchupu (z dużą zawartością pomidorów w składzie)
-1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
-pół główki sałaty lodowej
-pół papryki czerwonej

Przygotowanie:

Zamrożone krewetki wyjąć dwie godziny wcześniej, aby dobrze się rozmarzły (w innym przypadku będą to krewetki duszone, a nie smażone :) ). Na gorącej patelni roztopić masło, dodać posiekane ząbki czosnku i chili, chwilę podsmażać. Dodać rozmrożone, osuszone ręcznikiem papierowym krewetki i smażyć około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec smażenia danie posolić (według potrzeb) i posypać posiekaną natką pietruszki.



Składniki na sos koktajlowy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Sos będzie gotowy po kilku minutach, gdy cukier się rozpuści.

Na talerzach rozłożyć porwaną sałatę lodową i pokrojoną w słupki paprykę. Obficie posypać krewetkami. Całość polać sosem koktajlowym.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz