poniedziałek, 27 lutego 2017

Pasta z makreli




Prosta i smaczna- to dwa słowa klucz, które najbardziej oddają trafny opis tej pasty. Doskonała na śniadanie, idealna na kolację czy podwieczorek. Taką zawsze robiła moja mama, teraz ja ją serwuję- delikatnie zmodyfikowaną. Mimo lat nie traci na swej popularności :)

Składniki:
-1 makrela wędzona
-2 średnie ogórki kiszone
-1 mała cebula
-2 łyżeczki jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka majonezu
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-sól i pieprz do smaku

Makrelę obrać ze skóry i usunąć z niej wszystkie ości. Włożyć do salaterki i delikatnie rozdrobnić widelcem. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do ryby. Jogurt, natkę pietruszki i majonez połączyć ze sobą, zalać nią zawartość salaterki, wymieszać. Na koniec doprawić całość- sporo pieprzu, mniej soli, bo makrela sama w sobie jest słonawa, jeszcze raz wymieszać.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz