środa, 8 lutego 2017

Naleśniki po meksykańsku






Dzisiaj pikantnie. Do wiosny daleko, przydało by się coś na rozgrzanie, zwłaszcza w te dzisiejsze śniegi :) Proponuję pyszne, sycące i dosyć ostre naleśniki na sposób meksykański. W tej kuchni oczarowała mnie mieszanka składników do dań, kolory potraw, różnorodność, no i oczywiście smak! W przepisie nie podaję jak zrobić naleśniki, bo to chyba każdy zna? :) To danie to prawdziwy strzał w dziesiątkę!


Składniki (na około 10-12 sztuk naleśników):
Na farsz:
-500 gram mięsa mielonego z łopatki
-1 duża cebula
-1 papryka
-1 papryczka chili
-1 puszka kukurydzy
-1 puszka czerwonej fasoli
-1 puszka (400g) pomidorów (krojone, bez skórek)
-2 płaskie łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
Na sos pomidorowy:
-2 puszki (2x 400g) pomidorów (krojone, bez skórek)
-1 papryczka chili
-2 ząbki czosnku
-pół łyżeczki oregano
-pół łyżeczki cukru
-sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
-1 kulka sera mozarella






Na farsz:
Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso mielone i smażyć razem do zarumienienia się mięsa. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili i w drobną kostkę czerwoną paprykę. Smażymy 2-3 minuty, zalewamy całość pomidorami z puszki i doprawiamy przyprawą do kuchni meksykańskiej. Dusimy 20 minut. Po tym czasie dodać odsączoną fasolę, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kolejne 10 minut. Sos z mięsa powinien być gęsty, możemy doprawić do smaku całość.

Na sos pomidorowy:
Na odrobinie oleju w rondelku chwilę podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w paski papryczkę chili. Dodać pomidory z puszki i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu 15 minut.

Na każdego rozłożonego naleśnika nałożyć porcję farszu i zwinąć go w rulon. Wszystkie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem. Ser mozarella pokroić w cienkie plastry, ułożyć na naleśnikach.Zapiekać całość 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz