piątek, 27 stycznia 2017

Pyszne racuchy z jabłkami



Kiedy pod tym zdjęciem na instagramie dostałam lajka od zwycięzcy pierwszej edycji Hell's Kitchen Polska, to o mało nie padłam z wrażenia! Ot, zwykłe sobie racuszki... A może i nie takie zwykłe, bo jak gotuję to wkładam w to serducho? :) No tak czy owak, zapraszam po przepis na mega udane racuchy z kawałkami jabłek. Istne niebo w gębie!

Składniki:
-1 szklanka mleka
-2 szklanki mąki tortowej
-2 jajka
-1 opakowanie cukru waniliowego
-20 gram drożdży
-3 jabłka
-szczypta soli
-szczypta cynamonu
-olej (do smażenia)
-cukier puder (do posypania)

Drożdże rozkruszyć w misce, wsypać cukier waniliowy, sól, cynamon i zalać ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, jajka i mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w kostkę dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać posypane cukrem pudrem.



******* Te same racuchy robię także w wersji z bananami, równie pyszne! *******

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz