środa, 25 stycznia 2017

Tarta z pomidorami i mozarellą



Wygląda zachęcająco, prawda? Tak jak pisałam wcześniej, bardzo przykładam się do tego, aby moje jedzenie wyglądało dobrze i smakowicie. Nie oszukujmy się, tu ślinka cieknie od samego patrzenia, a na tym jeszcze nie koniec- to jest naprawdę dobre. Przepis bezmięsny, chociaż jako wielka miłośniczka mięcha nad tym nie ubolewam, bo smakuje meeega. Do wiosny daleko, ale zrób kolorową tartę w kolorach wiosny już dziś! :)

Składniki:

Ciasto:
-250 gram mąki
-125 gram masła
-pół łyżeczki soli
-3 żółtka

Farsz:
-150 gram śmietany 18%
-3 jajka
-kulka sera mozarella
-1 płaska łyżka listków bazylii
-4 pomidory
-3/4 łyżeczki soli
-szczypta pieprzu

Mąkę, masło i żółtka zagnieść, dodać sól i dokładnie wyrobić, do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Uformować z niego kulkę i wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki formy na tartę. Ponakłuwać widelcem i piec 15minut w temperaturze 180 stopni.
Mozarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka delikatnie ubić ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Na formę z podpieczonym spodem wysypać mozarellę, a na niej położyć listki bazylii.
Pomidory pokroić w grubsze plastry i rozłożyć na całej powierzchni tarty, następnie równomiernie na całą powierzchnię wylać masę z jajek i śmietany. Formę ułożyć w piekarniku i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz