Ta sałatka to dobry pomysł na przekąskę, jak i na obiad, ze względu na ilość i różnorodność jej składników.
Składniki:
*Na sałatkę:
-1 opakowanie świeżego szpinaku baby
-1 pierś z kurczaka
-duża garść makarony, np. rurki
-papryka czerwona
-cebula czerwona
-pół puszki kukurydzy
-garść czarnych oliwek
-olej (do usmażenia kurczaka)
-przyprawa do kurczaka
*Na sos:
-1 mały jogurt naturalny
-1-2 łyżki majonezu
-pół sosu sałatkowego (u mnie koperkowy)
-sól
-papryka ostra
-curry
-2 łyżki ketchupu
-2 ząbki czosnku
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na jego opakowaniu, potem ostudzić. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, wymieszać z przyprawą do kurczaka i usmażyć na patelni.
Szpinak umyć, osuszyć i pokroić. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę, oliwki na pół, a cebulę w piórka- warzywa połączyć w salaterce ze szpinakiem, a następnie dodać makaron, kurczaka i kukurydzę.
Przygotować sos: jogurt naturalny, majonez i ketchup wymieszać ze sobą. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Doprawić solą, papryką ostrą, curry, sosem sałatkowym-wszystko wg uznania- i całość wymieszać.
Sałatki nie mieszamy z sosem. Na talerzu układamy porcję i polewamy dopiero przed jedzeniem.
Spróbuj- nie pożałujesz :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz