czwartek, 25 października 2018

Francuska zupa cebulowa




Bonjour! :)
Nie bez powodu się tak dzisiaj witam, ponieważ zupka, ktorą chcę Wam dzisiaj przedstawić pochodzi z Francji. Tradycyjna, pyszna, cebulowa na bazie białego wina. Niebo w gębie, orgazm pokarmowy ;) Nie przedłużajmy, zapraszam po przepis!

Składniki:
-3 łyżki masła
-1kg cebuli
-150ml białego wina
-garść świeżego tymianku
-600ml bulionu wołowego
-bagietka (niekoniecznie świeża)
-ser do posypania
-sól i pieprz

UWAGA! Cebulę przez cały czas jej smażenia mieszamy, ponieważ przypalona smakuje gorzko.

Cebulę, obrać, pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, dodać posiekany tymianek i często mieszając skarmelizować cebulkę. Wlać wino, zamieszać i gotować całość na wolnym ogniu do momentu odparowania praktycznie całego alkoholu.
W międzyczasie bagietkę pokroić na cienkie kromki i podpiec w piekarniku w temperaturze 180stopni przez 10minut. Następnie posypać serem i piec do przyrumienienia.
Do cebuli dolać bulion, wymieszać, przyprawić do smaku i gotować 10minut.
Zupę przelać do kokilek lub misek, ułożyć podpieczone bagietki.

Bon appetit! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz