sobota, 6 października 2018

Schab pieczony w kapuście przekładany boczkiem i cebulą


Aaaa! Nie spodziewałam się, że zdjęcie, które wstawiłam na instagramie i fejsie wywoła aż takie zainteresowanie i będą osoby tak głodne przepisu! :) Cóż, nie pozostaje mi nic innego jak wstawić post wcześniej, niż było to planowane. Jutro niedziela, może akurat kogoś zainspiruję na obiad ;)
Przepis na ten schab pojawił się znienacka, w zasadzie jego źródła nie znam, bo przewinął mi się jako jeden z wielu aktualnie modnych szybkich filmików z przygotowaniem potrawy. Na szczęście był łatwy do zapamiętania, a jeszcze łatwiejszy w przyrządzeniu. Dzielę się dzisiaj nim z wami, polecam, palce lizać.

Składniki:
-1 kilogram schabu w kawałku
-6-8 plastrów boczku (pieczony lub wędzony- do wyboru)
-1 cebula
-800 gram kapusty kiszonej

Dodatkowo do natarcia schabu:
-6 ząbków czosnku
-2 łyżki oleju
-1 łyżka majeranku
-1 płaska łyżka soli
-1 łyżeczka pieprzu

Schab ponacinać na plastry, ale należy uważać, żeby nie przeciąć go do końca. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, zasypać solą, pieprzem i majerankiem, zalać olejem, wymieszać i tym natrzeć całe mięso. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie powkładać między plastry boczek i pokrojoną w półplastry cebulę, przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, obłożyć dookoła kiszoną kapustą. Wstawić do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i piec pod folią 90minut, następnie zdjąć folię i dopiec jeszcze 15minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz