poniedziałek, 30 lipca 2018

Makaron ze szpinakiem i oliwkami


Ten kto lubi szpinak, nie przejdzie obojętnie obok tego przepisu :) Ten przepis to w sumie taka metoda prób i błędów, jest w stu procentach mój. Pyszny i pożywny obiad, który przyniesie radość podniebieniom osobom lubiącym smacznie zjeść. Zapraszam do zapoznania się z nim.

Składniki:
-200 gram pełnoziarnistego makaronu typu penne
-450 gram mrożonego szpinaku
-200 gram pieczarek
-garść startego parmezanu
-garść czarnych oliwek
-3 duże ząbki czosnku
-6 łyżeczek śmietany 12%
-łyżka masła (dobrej jakości)
-mielona gałka muszkatałowa
-lubczyk
-sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie z łyżką oleju według przepisu na opakowaniu. Rozmrożony szpinak wyłożyć na głęboką patelnię i odparować z niego całą wodę. Gdy odparowanej wody zostanie tylko połowa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po odparowaniu całej wody dodać masło i doprawić solą, pieprzem, gałką i jeśli ktoś lubi lubczykiem, chwilkę razem dusić. Pieczarki usmażyć na osobnej patelni, przyprawić i dodać do szpinaku, dodać śmietanę, oliwki, całość zagotować I zdjąć z kuchenki. Do patelni ze szpinakiem wsypać makaron, parmezan i wymieszać dokładnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz