W tym roku cukinia u mnie króluje. Uwielbiam to sezonowe warzywo i przygotowuję je pod każdą postacią: smażone talarki w panierce, marynowana cukinia, cukinia z grilla, planuję jutro zrobić dżem z cukinii do słoików, a dzisiaj chcę Was zapoznać z przepisem na zupę krem, który podbił moje podniebiebie, serce i kupił mnie w całości :)
Składniki:
-3 średniej wielkości cukinie
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 średnie ziemniaki
-litr bulionu warzywnego
-sól i pieprz do smaku
-garść prażonych ziaren (słonecznik, migdały, dynia)
-łyżka masła
Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę (około 3min), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem dosłownie pół minuty. Cukinię pokroić w 2cm kostkę (usunąć pestki, gąbczasty miąższ, skórki nie obierać), ziemniaki obrać i pokroić w pòłcentymetrową kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem. Smażyć całość 5minut, często mieszając, po czym zalać bulionem. Gotować do miękkości ziemniaków, następnie zestawić z kuchenki i delikatnie wystudzić. Całość zblendować, doprawić solą i pieprzem, posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami.
Swoje pierwsze kroki z gotowaniem poczyniłam mając około jedenastu lat. Zawsze ciągnęło mnie do "kucharzenia" i określenie "kura domowa" wcale mi nie ujmuje ;) Gotowaniu poświęcam dużo czasu, mimo innych wielu obowiązków. Mój syn chyba wyczuwa powagę sytuacji i rozumie moją pasję, bo póki co mocno nie przeszkadza mamie w pichceniu ;) Kocham, gdy na talerzu jest estetycznie, bo najpierw "jedzą oczy", które rozbudzają nasz apetyt. Na moim blogu czuj się swobodnie, jak u siebie w kuchni!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz