sobota, 21 grudnia 2019

Tatar ze śledzia po węgiersku


Wigilia w pracy zmotywowała mnie do tego, żeby usiąść i w końcu dodać tak wyczekiwany przepis na tę wersję śledzia. Można to podać także w wersji sałatkowej, jednak mi bardziej forma tatara przypadła do gustu. Polecam z całego serca, na pewno nikt nie pożałuje jak zrobi to danie na wigilijny stół (i nie tylko!)

Składniki:
-2 płaty śledziowe solone
-4 ogórki kiszone
-2 jaja ugotowane na twardo
-mały słoik marynowanych pieczarek
-1 nieduża cebula
-kilka kawałków papryki konserwowej

Sos:
-1,5 łyżeczki musztardy
-1,5 łyżeczki miodu
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-sól, pieprz, odrobina ostrej mielonej papryki

Płaty śledziowe moczyć około 2godzin w wodzie. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w niedużą kostkę. Ogórki, paprykę, cebulę i jaja również pokroić w kostkę, najlepiej podobnej wielkości. Składniki na sos wymieszać ze sobą, gotowym zalać pokrojone śledzie z warzywami i dokładnie całość wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz