Swoje pierwsze kroki z gotowaniem poczyniłam mając około jedenastu lat. Zawsze ciągnęło mnie do "kucharzenia" i określenie "kura domowa" wcale mi nie ujmuje ;) Gotowaniu poświęcam dużo czasu, mimo innych wielu obowiązków. Mój syn chyba wyczuwa powagę sytuacji i rozumie moją pasję, bo póki co mocno nie przeszkadza mamie w pichceniu ;) Kocham, gdy na talerzu jest estetycznie, bo najpierw "jedzą oczy", które rozbudzają nasz apetyt. Na moim blogu czuj się swobodnie, jak u siebie w kuchni!
sobota, 21 grudnia 2019
Tatar ze śledzia po węgiersku
Wigilia w pracy zmotywowała mnie do tego, żeby usiąść i w końcu dodać tak wyczekiwany przepis na tę wersję śledzia. Można to podać także w wersji sałatkowej, jednak mi bardziej forma tatara przypadła do gustu. Polecam z całego serca, na pewno nikt nie pożałuje jak zrobi to danie na wigilijny stół (i nie tylko!)
Składniki:
-2 płaty śledziowe solone
-4 ogórki kiszone
-2 jaja ugotowane na twardo
-mały słoik marynowanych pieczarek
-1 nieduża cebula
-kilka kawałków papryki konserwowej
Sos:
-1,5 łyżeczki musztardy
-1,5 łyżeczki miodu
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-sól, pieprz, odrobina ostrej mielonej papryki
Płaty śledziowe moczyć około 2godzin w wodzie. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w niedużą kostkę. Ogórki, paprykę, cebulę i jaja również pokroić w kostkę, najlepiej podobnej wielkości. Składniki na sos wymieszać ze sobą, gotowym zalać pokrojone śledzie z warzywami i dokładnie całość wymieszać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz