sobota, 21 grudnia 2019

Wigilijny śledź z cebulą



Dlaczego wigilijny? A tylko dlatego, że olej rzepakowy kojarzy mi się właśnie z tym jedynym dniem w roku. Kocham jego smak i zapach, który kojarzy mi się z wigilią u babci i masą bliskich osób dookoła. 
Przepis na te śledzie jest tak banalnie prosty i szybki, że w zasadzie nie powinien się tu pojawiać, bo sam tytuł zdradza wszystkie składniki. I chyba tak naprawdę o to tu chodzi- cały jego genialny smak tkwi w prostocie. 

Składniki:
-3 płaty śledziowe solone
-2 cebule
-olej rzepakowy

Płaty moczyć w wodzie około 2 godzin, wyjąć i pokroić na około 3 centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Układać w słoiku na przemian po warstwie śledzi i cebuli do wyczerpania składników. Całość zalać olejem rzepakowym do zakrycia. Po dwóch dniach śledzie są gotowe do jedzenia. Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz