Swoje pierwsze kroki z gotowaniem poczyniłam mając około jedenastu lat. Zawsze ciągnęło mnie do "kucharzenia" i określenie "kura domowa" wcale mi nie ujmuje ;) Gotowaniu poświęcam dużo czasu, mimo innych wielu obowiązków. Mój syn chyba wyczuwa powagę sytuacji i rozumie moją pasję, bo póki co mocno nie przeszkadza mamie w pichceniu ;) Kocham, gdy na talerzu jest estetycznie, bo najpierw "jedzą oczy", które rozbudzają nasz apetyt. Na moim blogu czuj się swobodnie, jak u siebie w kuchni!
niedziela, 10 marca 2019
Idealna pierś z kaczki
Pieprz i sól. Tylko tyle Ci potrzeba do przyrządzenia znakomitej kaczki. Kluczem tu jest dokładny czas smażenia i pieczenia żeby była idealnie różowa i soczysta w środku i miała chrupiącą skórkę. Dzielę się dzisiaj przepisem, który przypadnie Ci do gustu, jestem tego pewna. W niespełna pół godziny wykwintny obiad będzie gotowy :)
Składniki :
-piersi kaczki
-sól
-pieprz
Kaczkę umyć i dokładnie osuszyć. Przed smażeniem należy ją wyjąć z lodówki już około godzinę wcześniej. Skórę naciąć w kratkę, starając się przy tym nie przeciąć mięsa. Dokładnie natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Nastawić piekarnik na temperaturę 200 stopni. Piersi ułożyć na ZIMNEJ patelni, skórą do niej, na największym ogniu. Po dwóch minutach, kiedy część tłuszczu się wytopi zmniejszyć płomień do 1/3. Smażyć 7minut, przesuwając od czasu do czasu mięsem na patelni, ale pod żadnym pozorem nie nakłuwać widelcem. Po tym czasie odwrócić kaczkę i smażyć z drugiej strony 6 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec jeszcze 10 minut. Wyciągnąć i ułożyć kaczkę skórą do góry na 5 minut, żeby odpoczęła. To wszystko, już można kroić i się rozkoszować :) Smacznego! :)
Przepis podaję na samo mięso. Kaczkę można podać na obiad do ziemniaków tłuczonych, pieczonych, do puree, czy na sałacie. W każdej wersji smakuje obłędnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz