niedziela, 10 marca 2019

Idealna pierś z kaczki


Pieprz i sól. Tylko tyle Ci potrzeba do przyrządzenia znakomitej kaczki. Kluczem tu jest dokładny czas smażenia i pieczenia żeby była idealnie różowa i soczysta w środku i miała chrupiącą skórkę. Dzielę się dzisiaj przepisem, który przypadnie Ci do gustu, jestem tego pewna. W niespełna pół godziny wykwintny obiad będzie gotowy :)

Składniki :
-piersi kaczki
-sól
-pieprz

Kaczkę umyć i dokładnie osuszyć. Przed smażeniem należy ją wyjąć z lodówki już około godzinę wcześniej. Skórę naciąć w kratkę, starając się przy tym nie przeciąć mięsa. Dokładnie natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Nastawić piekarnik na temperaturę 200 stopni. Piersi ułożyć na ZIMNEJ patelni, skórą do niej, na największym ogniu. Po dwóch minutach, kiedy część tłuszczu się wytopi zmniejszyć płomień do 1/3. Smażyć 7minut, przesuwając od czasu do czasu mięsem na patelni, ale pod żadnym pozorem nie nakłuwać widelcem. Po tym czasie odwrócić kaczkę i smażyć z drugiej strony 6 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec jeszcze 10 minut. Wyciągnąć i ułożyć kaczkę skórą do góry na 5 minut, żeby odpoczęła. To wszystko, już można kroić i się rozkoszować :) Smacznego! :)



Przepis podaję na samo mięso. Kaczkę można podać na obiad do ziemniaków tłuczonych, pieczonych, do puree, czy na sałacie. W każdej wersji smakuje obłędnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz