Swoje pierwsze kroki z gotowaniem poczyniłam mając około jedenastu lat. Zawsze ciągnęło mnie do "kucharzenia" i określenie "kura domowa" wcale mi nie ujmuje ;) Gotowaniu poświęcam dużo czasu, mimo innych wielu obowiązków. Mój syn chyba wyczuwa powagę sytuacji i rozumie moją pasję, bo póki co mocno nie przeszkadza mamie w pichceniu ;) Kocham, gdy na talerzu jest estetycznie, bo najpierw "jedzą oczy", które rozbudzają nasz apetyt. Na moim blogu czuj się swobodnie, jak u siebie w kuchni!
wtorek, 12 lutego 2019
Proste rogaliki z nutellą
Walentynki tuż tuż! Tłusty Czwartek również :) Każdy zna chyba powiedzenie, że przez żołądek do serca, a zgadzacie się z nim? Ja jak najbardziej! Zakochać się można przecież w jedzeniu! :)
Uwielbiam sprawiać radość osobom, na których mi zależy. Te rogaliki zdecydowanie wywołują uśmiech, a to jest dla mnie dużą nagrodą.
Są w wykonaniu bardzo łatwe, a wcale nie ujmuje to im smaku. Uwielbiam takie przepisy.
Składniki:
-3 szklanki mąki tortowej
-1 szklanka śmietany
-250 gram zimnego masła
Dodatkowo:
-nutella
Zimne masło posiekać nożem z mąką. Potem dodać śmietanę i szybko wyrobić. Zawinąć kulę w folię aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto musi być dobrze schłodzone. Po tym czasie dzielimy je na 4 części. Każdą wałkujemy na cienkie koło, dzielimy nożem na 12 części (trójkąty). Na każdym trójkącie z szerszej strony nakładamy porcję nutelli i zwijamy ciasno w rogalik.
Pięć 22-25 minut (do ładnego zarumienienia) w temperaturze 180 stopni.
Z takiej porcji powstanie 48 małych rogalików.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz