środa, 12 grudnia 2018

Karkówka w pomidorach



Tą karkówką wykarmimy całą rodzinę, a nawet i niespodziewanych gości. Często pojawia się u nas na stole przy większej liczbie osób na obiedzie, bo jest praktyczna i smaczna. Wszystko można zrobić w jednym naczyniu, nie musimy doglądać co 5 minut, a przede wszystkim pozytywnie zaskoczy smakiem. Dzień wcześniej najlepiej zamarynować mięso, żeby wszystko się "przegryzło", a potem już pracy niewiele. W efekcie bardzo smaczny i pożywny obiad :) Zapraszam po przepis.

Składniki:
-1 kg karkówki
-1 opakowanie przyprawy do karkówki
-4 pomidory
-3cebule
-250 gram keczupu (z dużą ilością pomidorów w składzie)
-4 łyżki wody

Karkówkę pokroić na plastry o grubości około 1cm. Porządnie natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Kiedy mięso będzie już gotowe ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego jedną warstwę karkówki, przykryć warstwą pokrojonej w piórka cebuli, a na to pokrojone w plastry pomidory (soku z pomidorów nie dodawać). Układać w naczyniu do skończenia składników. Ostatnią warstwą musi być mięso. Keczup wymieszać z wodą i tym polać całość. Piec 1,5- 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Jako dodatek świetnie się sprawdzą pieczone ziemniaki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz