Dla mnie jest to zdecydowanie śniadanie numer 1! Smaki i przyprawy jakie się tu ze sobą łączą i komponują dają nam w buzi coś niesamowitego. To bez wątpienia niebo w gębie. Na ten posiłek rozpoczynający dzień decyduję się bardziej na weekend, kiedy jest odrobina więcej czasu, ponieważ przygotowanie szakszuki zajmuje nam około 40-50 minut. Zdecydowanie warto poświęcić ten czas, ze względu na feerię smaków, jaką nam to danie zapewnia. Szakszuka jest smaczna, lekka, zdrowa, ale i bardzo sycąca. W moim przepisie podaję proporcje na 1 patelnię (wok)- porcja dla dwóch- trzech osób. Zachęcam do skorzystania z przepisu, jest naprawdę zacny ;)
Składniki:
-2 łyżki oliwy
-1 cebula
-1 papryka
-1 ząbek czosnku
-pół łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
-1/3 papryczki chili
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1 puszka pomidorów pelati
-sól, pieprz
-3jajka
-pół garści świeżej kolendry
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i paprykę. Smażyć do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać drobno posiekany ząbek czosnku, papryczkę chili, kmin rzymski i słodką paprykę. Zalać to pomidorami z puszki, dobrze wymieszać. Całość należy podgrzewać na ogniu do momentu, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem. W sosie należy zrobić trzy niewielkie dołki, a w każdy z nich wbić jedno jajko. Przykryć patelnię i smażyć jeszcze do ścięcia- u mnie jest to 4 minuty (płynne żółtko, ścięte białko). Zdjąć z ognia i posypać liśćmi kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz