wtorek, 20 marca 2018

Potrawka drobiowa


Bo z rosołu wcale nie musi powstać w poniedziałek lub wtorek pomidorowa! Ja uwielbiam wykorzystywać końcówkę rosołu wraz z mięsem na przygotowanie potrawki z drobiu. Jest mega szybka w przygotowaniu, ale też na momencie znika z talerza :) Lubię ten smak, przypomina mi dzieciństwo.

Składniki:
-mięso z rosołu (u mnie indyk, kaczka)
-2 szklanki rosołu z marchewką
-1 cebula
-300 gram śmietany 18%
-pół pęczka koperku
-1 łyżka tłuszczu
-sól, pieprz do smaku
-opcjonalnie: łyżka mąki

Przygotowanie:
Mięso z rosołu oczyścić, usunąć ze skór, kości, chrząstek, pokroić w kawałki. Patelnię rozgrzać, na łyżce tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać przygotowany wcześniej drób, razem dusić do przyrumienienia. Po tym czasie wlać rosół. Jeśli w naszym rosole nie została już marchewka, warto ugotować osobno dwie sztuki i dodać pokrojoną do naszej potrawki. Kiedy nasz bulion będzie gorący w osobnej miseczce zahartować jego część ze śmietaną, po czym wlać ostrożnie, nie przerywając mieszania. Doprowadzić do zagotowania. Jeśli potrawka jest zbyt rzadka, można ją zagęścić odrobiną zimnej wody dobrze wymieszanej (bez grudek) z płaską łyżką mąki. Ponownie doprowadzić do zagotowania, przyprawić do smaku, posypać świeżym, drobno posiekanym koperkiem.

2 komentarze:

  1. 42 year-old Structural Engineer Ira Linnock, hailing from Cold Lake enjoys watching movies like The Golden Cage and Stand-up comedy. Took a trip to Carioca Landscapes between the Mountain and the Sea and drives a A3. tutaj sa wyniki

    OdpowiedzUsuń