sobota, 25 marca 2017

Roladki schabowe w pomidorowo- warzywnym sosie



Zdecydowanie jestem mięsożercą. Dzień bez mięsa dniem straconym! No może lekko przesadzam, ale tydzień byłoby mi już ciężko wytrzymać :) Te roladki wymyśliłam sobie sama i robię je na różne sposoby, z tym, że baza na sos jest zawsze ta sama, bo taka mi smakuje. Zmieniam jedynie nadzienia mięsa :) Roladkami zajadają się wszystkie częstowane osoby, czyli są zjadliwe! :) Zapraszam po przepis.

Składniki:

Na roladki:
-12 plastrów schabu
-12 płaskich łyżeczek musztardy miodowej
-100 gram pieczarek (najlepiej małych)
-100 gram sera żółtego w kawałku
-pół średniej wielkości cebuli
-mąka do obtoczenia
-sól i pieprz

Na sos:
-1 litr wody
-pół średniej wielkości cebuli
-100 gram pieczarek
-2 kawałki papryki konserwowej
-1 kostka bulionowa grzybowa
-pół kostki bulionowej warzywnej
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-2 łyżeczki mąki

Dodatkowo:
-24 wykałaczki
-olej do smażenia
-koperek

Schab rozbić na cienkie plastry, każdy obsypać z dwóch stron solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w półplastry, cebulę w piórka, a ser w słupki. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po łyżeczce musztardy, nałożyć ser, pieczarki i cebulę, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami w dwóch miejscach. Tak przygotowane roladki obtoczyć w mące i podsmażyć na rumiano na patelni z każdej strony.
W tym czasie do brytfanny nalać wody i dodać rozkruszone kostki bulionowe. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plastry. Warzywa dodać do bulionu, całość razem gotować na wolnym ogniu. Przed ułożeniem wszystkich roladek w brytfannie dodać do bulionu z warzywami koncentrat pomidorowy i całość wymieszać. Roladki dusić w sosie, pod przykryciem półtorej godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zagęścić sos: Do pół szklanki zimnej wody wsypać dwie łyżeczki mąki, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Do wody z mąką dodać trzy łyżki gotującego się sosu, wymieszać i zawartość wlać do roladek, żeby zgęstniało. Gotować jeszcze 10 minut. Posypać koperkiem.

Roladki podawać polane sosem z kaszą lub ziemniakami.

Ps. Nie zapomnieć w trakcie jedzenia, że trzeba wyciągnąć wykałaczki! :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz