czwartek, 13 grudnia 2018

Waniliowa babka z lukrem cytrynowym



Obalam stereotyp. Ta babka nie sprawdzi się tylko na jedne święta! Może być numerem jeden także i w Boże Narodzenie, a nawet i w dzień powszedni do kawy i herbaty! :) Jest prosta w wykonaniu, a pyszna w smaku. Wyjdzie nawet upieczona w keksówce. Spróbuj, a może przygotujesz ją nawet i dziś? :)

Składniki :
-szklanka mąki ziemniaczanej
-szklanka mąki tortowej
-szklanka oleju
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-4 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na lukier:
-szklanka cukru pudru
-1 łyżka soku z cytryny
-1-2 łyżeczki wody

Dodatkowo do posypania formy:
-mąka
-masło

Jajka mieszam w misie z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ciągle mieszając wlewam małym strumieniem olej i aromat waniliowy. Połączone ze sobą mąki i proszek do pieczenia dodaję i nadal mieszam na najmniejszych obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wlewam wszystko do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, około 45 minut.
Babkę wystudzić w formie. Polać lukrem (wszystkie składniki na lukier połączyć ze sobą).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz